Az ezüstről általában

Az ezüst a periódusos rendszer 47. eleme, vegyjele Ag. Ékszereket, pénzérméket, étkészleteket, edényeket készítenek belőle, a fotográfiában is felhasználják és ma már gyógyhatása is egyre inkább előtérbe kerül.

Az ezüstről általában

Az ezüst egy olyan nemesfém, ami fehéren csillog, kiválóan nyúlik és könnyen hengerelhető. Kémiailag ellenálló, színét és csillogását a levegőben és a vízben is megtartja, azonban a kén-hidrogén megfeketíti, ezüst-szulfidot képez a tetején. Az oxigénnel nem reagál, de olvadt állapotában sok oxigént képes oldani.

Az áramot még a réznél is jobban vezeti, drágasága miatt azonban keveset használnak fel belőle ilyen célokra. A második világháború rézhiányos idején elektromágneseket készítettek belőle az urán dúsításához.

A legjobb hővezető és fényvisszaverő fém, ezért már az ókorban is készítettek belőle tükröket. Leginkább rézzel szokás ötvözni, ez nagymértékben növeli szilárdságát, miközben az ötvözet egészen 50% ezüsttartalomig megtartja fehéres, az ezüstre jellemző színét.

Legfontosabb felhasználási területei a következők: ékszerek, teáskészletek, egészségügyi műszerek, kémiai felszerelések készülnek belőle. Rezes ötvözeteiből pénzérméket készítenek. Sok dolgot ezüstöznek, hogy szebben csillogjon. A filmes fényképészet is nagy mennyiségű ezüstöt használ. Néha elektronikai cikkekben is megtaláljuk, ahol fontos az ezüst jó áramvezető képessége. Tükröket is készítenek belőle, de nem ritka a hangszerekben és a fogászati készítményekben sem.

Gyógyhatásai

Hippokratész, az orvostudomány atyja feljegyezte, hogy az ezüst gyógyító és betegségmegelőző. A föníciaiak ezüstedényekben tárolták az ivóvizet, bort, ecetet, hogy megvédjék azokat a romlástól. Az 1900-as évek elején ezüstpénzt tettek a tejes edényekbe, hogy meghosszabbítsák a tej eltarthatóságát. Az első világháború idején ezüstvegyületeket használtak fertőzések megelőzésere. Széles körű használata az antibiotikumok felfedezésével kiment divatból.

Újrafelfedezése csíraölő szerként történt meg. Nyílt sebeket kezelnek vele a fertőzéseket megelőzendő. Újabban egyes cégek háztartási gépeibe ezüst-ionos fertőtlenítő van beépítve (a mosógép az utolsó öblítő vizébe ezüstionokat adagol, hogy a ruháknak hosszabb időre baktériumölő hatást adjanak; de hűtőszekrényekben is használják hasonló célra).

Bálint Argentum +30 ppmezüst-ion oldat 120 ml

-7% Bálint Argentum +30 ppm ezüst-ion oldat 120 ml

Kolloid ezüst-ion oldatot tartalmazó antibakteriális szájspray.

Ár: 3990 Ft
4290 Ft
Megnézem

Argentum 77 ppmezüst-ion oldat 120 ml

-13% Argentum 77 ppm ezüst-ion oldat 120 ml

ARGENTUM+ 77 kolloid ezüst-ion oldatot tartalmazó antibakteriális készítmény. A 77 ppm töménységű és 5 nm alatti részecske méretű (Ag+) szájspray speciális gyártási technológiájának köszönhetően.

Ár: 6590 Ft
7590 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!